Thursday, 13 August 2009

Bärplock och syltkokningJag har i många år tänkt att det vore kul att koka sylt själv, men det har inte blivit av. Mest för att jag är vilse om det inte finns en cykelbana, jag ägnade min lediga tid som barn åt att läsa, inte åt att springa runt i skogen. Följaktligen hittar jag helt enkelt inte i skogen. Men nu ska det bli ändring på det! I Stockholm lockade mormor med mig ut i skogen på blåbärsplock, vilket var mycket trevligt. Väl hemma i Umeå så lärde jag känna en ny arbetskollega, Karin, som liksom jag tycker om hantverk, bakning och fina kläder. Att arbeta har sällan varit lika roligt som de två veckor vi jobbade ihop!

Senaste veckorna har Karin var en ängel och visat runt mig till bärställena. Vi har plockat blåbär och nu i helgen en massa hallon. Sedan har vi även fått plocka godsaker från hennes släktingars tomter, nämligen röda vinbär, krusbär och rabarber. Tusen tack, Karin!

Så nu är kyl och frys fulla. De första omgångarna är kokade, det blev en trädgårdsmarmelad med hallon, vinbär och rabarber (blev mycket nöjd med den) och drottningsylt som jag dock inte blev nöjd med alls. Den blev väldigt rinnig, i princip saft med lite bär som skvalpar runt. Jag ska ringa mormor och se om hon har några idéer om vad jag kan ha gjort fel, samt pröva en räddningsaktion med lite fruktpektin som mamma föreslog, får återkomma senare och berätta om det fungerade.
I tisdags gjorde jag även en sylt på krusbär, äpplen, vanilj och kanel. Den fick inte riktigt syltkonsistens, utan liknar mer äppelmos, men det luktade gudomligt gott! Ska bli spännande att smaka. Sist men inte minst gjorde jag en rabarbermarmelad med ingefära, ser fram emot att pröva den senare i veckan.
Nån som vill komma hem till mig på scones under kommande år? =)

Receptet på trädgårdsmarmeladen:
400 g hallon
330 g mest röda vinbär, men lite svarta med
300 g rabarber
1 kg socker
1 flaska fruktpektin
1/2 tsk citronsyra
Dela rabarbern i mindre delar, koka i 0,5 dl vatten tills den är mjuk. Ta av från plattan, tillsätt bär och socker. Koka upp långsamt. Låt koka i ca 5 min, skumma väl. Häll i fruktpektin och citronsyra, rör om försiktigt. Häll upp i rena, varma burkar.

Hör av er om ni vill ha några av de andra recepten! Jag ville bara inte lägga upp alla, det blir ett så långt inlägg i så fall...

Kram!
Erika

I've always wanted to make my own jam and marmelade, but I've never really known my way around a forest, and I'm a bit too much of a coward to just go out and see what I can find. During my stay in Stockholm, my grandmother and I ventured out into the forest to pick blueberries, it was a lot of fun! I truly enjoyed being in the woods. Upon my return to Umeå I met a new girl at work; Karin. Same as me, she likes handicrafts, baking and beautiful clothes. Work has seldom been as much fun as these two weeks we worked together!

Karin introduced me to the local spots for picking berries, and these last few weeks we have picked blueberries and a lot of raspberries. We also picked from her relatives gardens, we found red currants, gooseberries and rubarb.


I've cooked a marmelade on raspberries, rubarb and red currants, which turned out very well. The queen jam (blueberries and raspberries) did not turn out well, it's much too loose. Mom suggested a rescueoperation, I'm gonna give it a try and then we'll see if it's possible to save it.

This tuesday, I made jam with gooseberries, apples, vanilla and cinnemon, plus rubarbmarmelade with ginger.
It's a bit tricky to translate the recipes, so if you don't speak swedish and wants one (or all) of the recipes, just write so in the commentary-field, and I'll do my best to translate it for you.

Love,
Erika

5 comments:

Cherry Cupcake said...

Va mysigt med lite bärplock, var själv ute i skogen för ett par dagar sedan, fick ihop en hel del faktist!...
Marmeladen lät god, ska prova den någon gång!
och ja jag kommer gärna på scones :P

Erika said...

Visst är det otroligt hur mycket man kan få tag på! Börjar nästan bli lite trött på att rensa bären... Ska låta bli att plocka nåt nu närmaste tiden, så jag samlar energi till höstens stora moment: lingon! Kommer behöva plocka en sisådär 15 liter... :S
Hihi! Du är så välkommen! Bara att hojta om du är på väg norrut, så kan vi prova oss igenom marmeladerna =)

Cherry Cupcake said...

Ja rensa bär är inte det roligaste!
Åh lingon, lyckades hitta ett par stycken vid senaste blåbärsplockningen, men uppe i norr kan jag tänka mig att det finns ett hav av lingon!

Ska tänka på det när jag har vägarna förbi :)

Elin said...

Koka sylt är kul! :) Brukade titta på och vara med mamma när hon gjorde det när jag var liten. Blir mest lingonsylt när hon gör det, men det är kul ändå :)

Bärplock är något av det mysigaste som finns! Om inte i skogen så varsomhelst. Här finns massor av björnbärsbuskar överallt och även om det inte finns några mogna än så hoppas jag att jag hinner först när dom blir det xD Det är också roligt att plocka bär hos mormor och morfar. Bara för att dom har allt från jordgubbar och rabarber till vinbär och hallon :)

Kram :)

(och nu skickar jag tillbaka Kajsa till dig. Du får ta hand om henne nu ;))

Erika said...

Cherry Cupcake: Jajamänsan, här finns det hur gott om lingon som helst. Eller, ja, det brukar finnas hur mycket som helst, men i år är ju ett dåligt bärår, så vi får se. Jag kikar förväntansfullt in i skogen när jag cyklar, i hopp om att se röda bär som berättar att lingonen är här! =)

Elin: Björnbär är gott, har själv aldrig gjort något på sådana dock. Vet att Kajsa älskar björnbärsmarmelad (den enda hon eg tycker om), så ni får väl passa på så länge hon är i stan =) Vilken lyx att ha morföräldrar med en så underbar trädgård!

Kramar!