Tuesday, 6 October 2009

Lindy, lindy, mera lindy

Det pirrar lite i magen, något nytt ligger framför mig. Idén har funnits länge, tanken lekts med och planer smidits. Men nu! Nu är allt bestämt! Anmälan bekräftad, avgift betald, flygbiljetten köpt. Jag ska på Halloween Swing Camp! Älskar den där känslan av att ge mig ut på lite okänt vatten, lite läskigt men lockande.

Efter att ha varit på Herräng i somras så var jag helt inställd på att åka på fler kurser under året, det är för långt mellan Herränglägrena. Missförstå mig inte, jag tycker det är jättekul att hålla lektioner. Dels för egen del så ger det väldigt mycket att tänka igenom dansen och bryta ner den till förklarbara delar, och dels så är det skoj att se folk gå från konfunderade till dans, att se det där lilla ljuset tändas, rytmen hittas och att se någon ta min lilla förklaring och göra något nytt med den, göra den till sin dans. Jag älskar att vara instruktör, och är glad att jag bor i en så pass liten stad att jag har möjlighet att vara det (hade inte varit fallet i t ex Stockholm eller Uppsala), men det måste balanseras av att utmana mig själv som dansare så att jag fortsätter utvecklas.

Det är inte bara möjligheterna till kurser jag saknar här uppe i norr, utan även den sociala dansen. Visst, vi dansar rätt ofta, och det är alltid trevligt, men att dansa med nya personer berikar något otroligt, inte bara vad gäller turer utan även vad gäller stil och det där diffusa, svårnåbara vi kallar föra-följa.

Så om tre och en halv vecka ska jag få gå kurs och dansa i Stockholm, och det pirrar lite i magen inför att få lära mig nytt, få vara konfunderad över hur fötterna egentligen ska flyttas för att åstadkomma det där läraren får att se så enkelt ut, och - förhoppningsvis - få den där aha-känslan när ett steg eller en tur faller på plats.
Efter Halloween Swing Camp är det inte långt till vår egen kurshelg med externa lärare, mycket spännande! Sen är det jul, och Snowball! Egentligen kurs och socialdans i en vecka, men jag vill hinna se familj och vänner lite, så ska endast dansa socialt. Blev lycklig bara av skriva in danskvällarna i kalendern! =)

Ett tips är att kolla in den här länken, går till SVT:s arkiv och handlar om den tidens ungdomsligister som 1949 dansar lindy hop istället för att göra inbrott i bilar =)

Avslutar med världens antagligen mest sedda lindy hop-filmklipp, men det kan ses många gånger... Bäst, helt enkelt!


Mycket nöje!
Kram / Erika

I'm rambling a bit in Swedish above, but insted of giving you a word-for-word of the rambles, I'll make it a bit short for you:
Basically I'm really exicited about the coming months excellent chances to dance. During Halloween I'm going to Stockholm for a weekend camp, both taking classes and dancing socially. Then in November two of the best lindy hop dancers and teachers - in the world! - will come here to Umeå. Between Christmas and New Years there's Snowball, a full week of classes and dancing, and although I' won't be taking classes during that camp, I can guarantee I'll be dancing every night!
As much as I love holding classes (and it really is loads of fun) I sometimes miss taking classes and dancing with new people and by that be able to grow as a dancer, hence the excitement at the prospects of attending classes in Stockholm.
I've butterflies in my stomach now that everything's decided and the tickets paid; I'm really going! =) So looking forward to the coming months!

The first link is from 1949, a show about how the criminality lessened when a swing dance club for the young opened, giving the kids a place to hang around and not get into trubble.

The second link is to the greatest piecse of lindy hop ever performed; Hellzapoppin.

Enjoy!
Love, Erika

7 comments:

Kajsa said...

Vilken rolig film, och shit vilket tempo! För visst har de inte snabbat på tempot på filmen?

Cathla said...

Underbart Erika. Så avis på dig som kan dansa Lindy Hop...om jag går ner 50kg så börjar jag med :)

Filmerna var underbara tack för att du la upp dem.

Kram

Cherry Cupcake said...

wow, låter hur kul som helst :)

Alltid kul att utvecklas och prova lite nya steg, kommer bli kanon tror jag!

Ha en fin kväll!

Erika said...

Kajsa; nepp, du har helt rätt, det där är originaltempo. Tror den går i ca 85 (340 bpm), helt otroligt att man kan dansa så fort! =)

Camilla; kul att du tyckte om den! I vanliga fall hade jag sagt "men det är bara att börja", men jag antar att dina stackars fötter inte skulle vara helt med på de noterna... Snarast de som sätter käppar i hjulet! *Kramar!*

Cherry; tackar, tror det blir bra! Ser fram emot att resa, även om det inte är längre än till Stockholm, och sen all dans... =)
Tack, detsamma! (fast idag, då... ; ) )

Malin said...

Jag är inte alls avis... Efter att inte ha varit på herräng i år så börjar jag få lite abstinens. =D

Det låter i alla fall ruskigt kul och jag hoppas du lär dig massor så du känner att du får utvecklas lite mer.

kram kram

Erika said...

Malin, jag förstår dig fullkomligt! Även om anledningen till att du missar läger är en ytterst trevlig en, så måste dansabstinensen bli avsevärd. Men imorgon, då ska det dansas! Hela natten! =) Tur att vi laddar upp med rejält med fika...
Kramar!

Kitten said...

Låter spännande, att utvecklas är absolut något att sträva till tycker jag, annars kanske man fastnar lite i samma mönster. Ha så kul! :)